Bestuur

Bestuur

Gerard Mathot

Gerard Mathot, een Nederlander die inmiddels al ruim 40 jaar in Lesotho woont en werkt, richtte in 1993 Seliba Sa Boithuto op met behulp van lokale en internationale partners. Het onderwijscentrum is gevestigd in Maseru, de hoofdstad van Lesotho.

De Nederlandse Stichting Seliba Sa Boithuto is opgericht in 2007 en bezit de ANBI status. Dit betekent dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Het bestuur van de Stichting (zie hieronder) bestaat uit vrijwilligers die hun tijd doneren. De folders en website zijn sponsorbijdragen in natura. Al het geld dat in Nederland geworven wordt, komt in Lesotho terecht om de kosten van begeleiders, lesmaterialen en het Leuna Lechesa gebouw te dekken.

>>> Klik hier voor informatie over periodiek schenken met belastingvoordeel.

Bestuur:

Mijke van Rijn (voorzitter)


Sinds 2016 ben ik voorzitter van Stichting Seliba Sa Boithuto. Ik woon in Amsterdam, ben getrouwd en heb 2 kinderen. Ik ben huisarts verbonden aan een gezondheidscentrum in het hart van Amsterdam. Als moeder en arts besef ik hoe verschillend de kansen van jongeren in Lesotho zijn ten opzichte van Nederland.

Gerard Mathot, de oprichter van Seliba Sa Boithuto is mijn oom. In 1998 heb ik hem in Lesotho bezocht samen met mijn oma. Dit was een bijzondere ervaring waar ik een binding met dat land en het werk van dit zelfstudiecentrum aan heb overgehouden. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik gevraagd werd het stokje van het bestuurvoorzitterschap over te nemen van mijn moeder.

De manier waarop Seliba Sa Boithuto is opgezet, om jonge mensen te helpen door zelfstudie hun kansen op een beter bestaan te vergroten, ingebed in de lokale cultuur, spreekt mij erg aan. Doordat mijn oom in Lesotho in de raad van bestuur zit van de stichting ben ik ervan overtuigd dat het geld wat wij inzamelen goed terecht komt. Uw steun is nodig!

Natalie Mathot (penningmeester)


Met veel enthousiasme mag ik me gaan inzetten voor Seliba Sa Boithuto. Ik ben directeur van een basisschool in Amsterdam, trotse moeder van een dochter (11) en niet geheel ontoevallig, nicht van Gerard Mathot, een van de oprichters van Seliba Sa Boithuto in Lesotho.

Zijn inzet en enthousiasme zijn een inspiratie om me meer structureel voor Seliba Sa Boithuto in te gaan zetten. Lesotho is een prachtig, maar arm land, in de greep van een verwoestende HIV-epidemie die de gehele bevolking direct of indirect raakt. Met name de kinderen, de toekomst van Lesotho, zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van deze ziekte.

Seliba Sa Boithuto probeert (jong)volwassenen in Lesotho een kans te bieden op een betere toekomst door onderwijs. Basisonderwijs is in principe gratis, maar vervolgonderwijs niet. Om toch verder te leren en een opleiding en diploma te kunnen bemachtigen, is het centrum Seliba Sa Boithuto een belangrijke plek. Hier kunnen studenten zelf leren, met studiemiddelen en de steun van docenten binnen handbereik. Zo kunnen deze (jong)volwassenen zelf werken aan hun studie en bouwen aan hun toekomst.

De inzet van Seliba Sa Boithuto en uw steun voor hun werk zijn hard nodig. Helpt u mee?

Josselien Janssens (bestuurslid)


Toen ik gevraagd werd als bestuurslid voor Stichting Seliba Sa Boithuto op te treden was dat voor mij vanzelfsprekend. Het is voor de meesten van ons moeilijk voor te stellen wat het is om op te groeien in een land als Lesotho. Het land wordt geteisterd door armoede en is tweede op de wereldranglijst van landen getroffen door HIV/AIDS.

Om jezelf in die realiteit bij te scholen door zelfstudie naast je werk is bewonderenswaardig. Het is tevens voor veel jongeren de enige manier om hun kansen op een beter bestaan te vergroten. Daarom is het cruciaal dat Seliba Sa Boithuto ze die mogelijkheid biedt. Het feit dat dit kleine, volledig door particulieren opgezette centrum, door zo’n 90 mensen per dag bezocht wordt, spreekt boekdelen!

Mijn ouders zijn sinds hun studietijd bevriend met Gerard en Pauline Mathot. Ik neem het stokje over van mijn vader, Pierre Janssens, die in Nederland jarenlang als bestuurslid heeft gediend.

Ik heb in 2007 de Post-Academische opleiding Philantropic Studies bij de VU afgerond. Na meer dan 18 jaar als internationale coördinator bij de milieuorganisatie Greenpeace, werk ik sinds 2011 als zelfstandig trainer-coach leiderschapsontwikkeling en teambuilding en zet paarden daarbij in als spiegel. Ik leid een opleiding tot trainer-coach ervaringsgericht leren met paarden. Daarnaast zet ik mijn jarenlange non-profitervaring in als bestuurslid voor goede doelen.

De gemotiveerde leerlingen van Seliba Sa Boithuto verdienen een toekomst met perspectief! Helpt u ons ze die te bieden?

 

Deze website gebruikt alleen standaard cookies die nodig zijn om goed te functioneren. We installeren geen cookies om informatie te verkrijgen voor marketing of commerciële doeleinden.