Nieuws

Nieuws

Cor van Haasterenhal officieel geopend

De nieuwe Cor van Haasterenhal is officieel open! De tweede hal van Seliba Sa Boithuto was al een tijdje in gebruik, maar nog niet feestelijk geopend. In november was het zover. In het bijzijn van vele belangstellenden, waaronder onze voorzitter Mijke, heeft Cees, de broer van Cor van Haasteren, de hal geopend.

De opening van de nieuwe hal was een groot feest. Onze voorzitter, op vakantie in Lesotho, was erg blij dat ze erbij kon zijn. “Indrukwekkend wat Seliba Sa Boithuto weet te bereiken.” Ook de familie van Cor van Haasteren was bij de opening. Onder grote belangstelling van genodigden en pers knipte zijn broer Cees het lint door waarmee de hal officieel open was.

In haar speech bedankte Mijke onze donateurs en Wilde Ganzen voor hun steun voor de bouw van de hal. Zonder hun hulp, én het Cor van Haasteren Fonds, was de bouw niet mogelijk geweest. Ook memoreerde ze aan Cor en de mooie wandelingen die ze met hem in Lesotho mocht maken. “Ik weet zeker dat Cor erg trots zou zijn op wat u hier bereikt heeft. Blijf dit belangrijke werk doen, zodat iedereen die dat wil, hier kan komen en zelf kan beslissen wat, wanneer en hoe zij willen leren.”

Bekijk ook de speeches van Gerard Mathot en Mijke van Rijn.


Bouw Cor van Haasterenhal is weer hervat

De bouw van de nieuwe Cor van Haasterenhal is voorzichtig weer hervat. In Lesotho zijn tot nu toe vier bevestigde gevallen van Corona. Hoeveel het er in het echt zijn is onbekend, omdat Lesotho geen eigen testcapaciteit heeft. Testen kan alleen in Zuid-Afrika, waar tot nu toe 50.879 bevestigde gevallen zijn. De grenzen met Zuid-Afrika zijn nog steeds dicht.

In Lesotho mag dus weer gebouwd worden. Ook gaan meer zaken open. Dat betekent niet dat de lockdown opgeheven is. Lesotho blijft voorzichtig, daarom blijven de grenzen dicht. In Zuid-Afrika neemt het aantal gevallen van covid-19 steeds sneller toe. Lesotho is voor een groot deel economisch afhankelijk van Zuid-Afrika. Veel Basotho gaan daar werken. De economische gevolgen voor het toch al arme land zijn groot.


Lockdown in Lesotho: SSB moet deuren sluiten

Lesotho is een arm land. Gezondheidszorg is voor veel mensen niet bereikbaar. De Hiv/Aids-epidemie heeft Lesotho hard geraakt. Het land is niet voorbereid of toegerust op een nieuwe epidemie zoals het Coronavirus.

Om een grootschalige uitbraak van het Coronavirus te voorkomen heeft de regering van Lesotho een nationale lockdown ingesteld. Van 29 maart tot 21 april moeten alle inwoners binnen blijven. Ook Seliba Sa Boithuto heeft de deuren moeten sluiten.  Alleen voedselwinkels, apotheken, banken en medische instellingen mogen openblijven.

Omdat Lesotho omringd wordt door Zuid-Afrika en veel Basotho in hun buurland werken, besloot de regering van Lesotho snel de grenzen te sluiten. Ook in Zuid-Afrika geldt nu een lockdown. In dit land zijn tot nu toe 1.749 bevestigde gevallen van COVID-19. Daarmee is Zuid-Afrika tot nu toe het ergst getroffen land ten zuiden van de Sahara.

In Lesotho zijn tot nu toe 8 gevallen verdacht, waarvan er 1 is overleden. Lesotho heeft niet zelf de mogelijkheid om te testen op COVID-19. Tests worden in Zuid Afrika uitgevoerd.


Artist impression van de Cor van Haasteren-hal.

Gevolgen voor Seliba Sa Boithuto

Het zelfstudiecentrum Seliba Sa Boithuto (SSB) moet tijdens de lock-down gesloten blijven. Dat betekent dat er momenteel geen inkomsten binnen komen uit bijdragen van studenten.

Voor de vele studenten die van Seliba gebruik maken om aan hun opleiding en toekomst te werken is dit echter een nog grotere strop; hun studie ligt stil want de middelen zijn er niet om digitale studieondersteuning te bieden.

Ook zal de oplevering van de nieuwe hal vertraging oplopen omdat de bouw is stopgezet.

Blijft u ons steunen?

Omdat de mensen in Lesotho veelal arm zijn, hebben ze haast geen buffers om dit soort tegenslagen op te vangen. De droogte van afgelopen zomer bracht de voedselvoorziening al in gevaar. Vanwege de lockdown hebben veel mensen geen werk en geen inkomen. De kans op hongersnood is helaas levensgroot.

De Coronacrisis heeft fysieke afstand gebracht, maar lijkt ons als mensen ook dichter bij elkaar te brengen. We helpen elkaar en we zorgen voor elkaar. Ook in Lesotho is die steun hard nodig om Seliba Sa Boithuto tijdens de Coronacrisis overeind te houden zodat de studenten hun studies af kunnen maken. Mogen we op u rekenen?

Klik hier om direct via IDeal te doneren:

U wordt doorgestuurd naar een beveiligde betaallink van Mollie Payments waarmee u via uw eigen bank kunt doneren.

Of maak uw steun over op:
NL83 INGB 0006849927
t.n.v. Stichting Seliba Sa Boithuto


Gerard Mathot vertelt over Seliba Sa Boithuto: vernieuwend onderwijs in Lesotho.


Nieuwsbrief September 2019

Klik hier om direct via IDeal te doneren:

U wordt doorgestuurd naar een beveiligde betaallink van Mollie Payments waarmee u via uw eigen bank kunt doneren.

Steunen door middel van een periodieke schenkingsovereenkomst heeft voor zowel u als ons grote voordelen. Hiervoor is tegenwoordig geen notaris meer nodig. Klik hier voor informatie.

Of maak uw steun over op:
NL83 INGB 0006849927
t.n.v. Stichting Seliba Sa Boithuto

Deze website gebruikt alleen standaard cookies die nodig zijn om goed te functioneren. We installeren geen cookies om informatie te verkrijgen voor marketing of commerciële doeleinden.