Lockdown in Lesotho: SSB moet deuren sluiten

Lockdown in Lesotho: SSB moet deuren sluiten

Lesotho is een arm land. Gezondheidszorg is voor veel mensen niet bereikbaar. De Hiv/Aids-epidemie heeft Lesotho hard geraakt. Het land is niet voorbereid of toegerust op een nieuwe epidemie zoals het Coronavirus.

Om een grootschalige uitbraak van het Coronavirus te voorkomen heeft de regering van Lesotho een nationale lockdown ingesteld. Van 29 maart tot 21 april moeten alle inwoners binnen blijven. Ook Seliba Sa Boithuto heeft de deuren moeten sluiten.  Alleen voedselwinkels, apotheken, banken en medische instellingen mogen openblijven.

Omdat Lesotho omringd wordt door Zuid-Afrika en veel Basotho in hun buurland werken, besloot de regering van Lesotho snel de grenzen te sluiten. Ook in Zuid-Afrika geldt nu een lockdown. In dit land zijn tot nu toe 1.749 bevestigde gevallen van COVID-19. Daarmee is Zuid-Afrika tot nu toe het ergst getroffen land ten zuiden van de Sahara.

In Lesotho zijn tot nu toe 8 gevallen verdacht, waarvan er 1 is overleden. Lesotho heeft niet zelf de mogelijkheid om te testen op COVID-19. Tests worden in Zuid Afrika uitgevoerd.

Artist impression van de Cor van Haasteren-hal.

Gevolgen voor Seliba Sa Boithuto

Het zelfstudiecentrum Seliba Sa Boithuto (SSB) moet tijdens de lock-down gesloten blijven. Dat betekent dat er momenteel geen inkomsten binnen komen uit bijdragen van studenten.

Voor de vele studenten die van Seliba gebruik maken om aan hun opleiding en toekomst te werken is dit echter een nog grotere strop; hun studie ligt stil want de middelen zijn er niet om digitale studieondersteuning te bieden.

Ook zal de oplevering van de nieuwe hal vertraging oplopen omdat de bouw is stopgezet.

Blijft u ons steunen?

Omdat de mensen in Lesotho veelal arm zijn, hebben ze haast geen buffers om dit soort tegenslagen op te vangen. De droogte van afgelopen zomer bracht de voedselvoorziening al in gevaar. Vanwege de lockdown hebben veel mensen geen werk en geen inkomen. De kans op hongersnood is helaas levensgroot.

De Coronacrisis heeft fysieke afstand gebracht, maar lijkt ons als mensen ook dichter bij elkaar te brengen. We helpen elkaar en we zorgen voor elkaar. Ook in Lesotho is die steun hard nodig om Seliba Sa Boithuto tijdens de Coronacrisis overeind te houden zodat de studenten hun studies af kunnen maken. Mogen we op u rekenen?

Klik hier om direct via IDeal te doneren:

U wordt doorgestuurd naar een beveiligde betaallink van Mollie Payments waarmee u via uw eigen bank kunt doneren.

Of maak uw steun over op:
NL83 INGB 0006849927
t.n.v. Stichting Seliba Sa Boithuto

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt alleen standaard cookies die nodig zijn om goed te functioneren. We installeren geen cookies om informatie te verkrijgen voor marketing of commerciële doeleinden.